Dieta biegacza

Podstawowym zadaniem diety każdej osoby aktywnie uprawiającej sport jest dostarczanie energii potrzebnej do treningów. Powinna ona pokrywać dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko, tłuszcze i węglowodany. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie biegacz będzie miał dużo energii do biegania, a jego sylwetka będzie szczupła i wysportowana.

W diecie biegacza nie mogą znajdować się przypadkowe produkty

Dieta jest kluczem do sukcesu w każdej dyscyplinie sportowej, także w bieganiu. Ważne jest, aby zaplanować ją zgodnie z intensywnością podejmowanego wysiłku. Trzeba dowiedzieć się, jakie zapotrzebowanie kaloryczne ma Twój organizm. W tym celu warto zastosować wzór Harrisa-Benedicta, czyli kalkulator przemiany materii. Znajdziesz go tutaj: https://dietetykpro.pl/kalkulatory/ppm-wzor-harrisa-benedicta/.

Co biegacz powinien zjeść przed porannym bieganiem?

Jeżeli planujesz krótki trening do 30 minut o średniej intensywności, nie musisz jeść śniadania, ale już dłuższy i bardziej intensywny trening wymaga odpowiedniego posilenia się. Istotne, aby był to lekki posiłek. Należy również pamiętać o zabraniu ze sobą wody.

Po powrocie z treningu, warto przygotować posiłek o średniej zawartości węglowodanów. Może to być ciemne pieczywo, płatki owsiane i owoce. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie omletu z dodatkami, kanapki z mięsem, ogórkiem i pomidorem lub makaronu na słodko.

Jeżeli biegasz po południu lub wieczorem…

2 godziny przed planowanym treningiem warto zjeść posiłek składający się z węglowodanów złożonych, czyli np. płatki owsiane, ryż lub ciemny makaron. Posiłek powinien zawierać również chude mięso oraz warzywa.

30 minut po treningu warto zjeść węglowodanowy posiłek z dodatkiem chudych białek pochodzących z ryb, mięsa lub jajek. Warto także wzbogacić danie o warzywa i owoce.

Produkty, których nie może zabraknąć w diecie biegacza

  • Owoce – dziennie biegacz powinien zjeść 2-4 owoce. Najlepsze będą cytrusy, banany, kiwi, melon oraz jagody.
  • Warzywa – tak samo jak w przypadku owoców, warto zjeść dziennie 2-4 warzywa. Stawiać warto na sałatę, szpinak, brokuły oraz paprykę.
  • Białka – zawierają je jajka, kurczak, ryby, orzechy, fasola, tofu i indyk.
  • Produkty mleczne – naturalne sery, jogurty, a także odtłuszczone mleko powinny być podstawą diety każdego biegacza, ponieważ są źródłem białka.
  • Tłuszcze i oleje – wspomagają system odpornościowy, a w szczególności kwasy omega. Można znaleźć je w sardynkach, tuńczyku, oliwkach, awokado, łososiu oraz w tuńczyku.

Jakie dania mogą znaleźć się w jadłospisie biegacza? Przykłady

  • Śniadanie: kanapka z pastą awokado i oliwkami, omlety z suszonymi pomidorami.
  • Obiad: ziemniaki duszone z mięsem i warzywami, kurczak z kuskusem i czerwoną fasolą.
  • Po treningu: banan i jabłko.
  • Kolacja: makaron razowy z mięsem i kiełkami, ryba z jarzynami i suszonymi śliwkami.

Na stronie https://www.magazynbieganie.pl/dieta-biegacza-abc/ znajdują się bardzo szczegółowe informacje o diecie dla biegaczy. Zapoznaj się z nimi, jeżeli chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej na temat diety dla biegacza.