Podstawowym zadaniem diety każdej osoby aktywnie uprawiającej sport jest dostarczanie energii potrzebnej do treningów. Powinna ona pokrywać dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko, tłuszcze i węglowodany. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie biegacz będzie miał dużo energii do biegania, a jego sylwetka będzie szczupła i wysportowana.
Dieta jest kluczem do sukcesu w każdej dyscyplinie sportowej, także w bieganiu. Ważne jest, aby zaplanować ją zgodnie z intensywnością podejmowanego wysiłku. Trzeba dowiedzieć się, jakie zapotrzebowanie kaloryczne ma Twój organizm. W tym celu warto zastosować wzór Harrisa-Benedicta, czyli kalkulator przemiany materii. Znajdziesz go tutaj: https://dietetykpro.pl/kalkulatory/ppm-wzor-harrisa-benedicta/.
Jeżeli planujesz krótki trening do 30 minut o średniej intensywności, nie musisz jeść śniadania, ale już dłuższy i bardziej intensywny trening wymaga odpowiedniego posilenia się. Istotne, aby był to lekki posiłek. Należy również pamiętać o zabraniu ze sobą wody.
Po powrocie z treningu, warto przygotować posiłek o średniej zawartości węglowodanów. Może to być ciemne pieczywo, płatki owsiane i owoce. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie omletu z dodatkami, kanapki z mięsem, ogórkiem i pomidorem lub makaronu na słodko.
2 godziny przed planowanym treningiem warto zjeść posiłek składający się z węglowodanów złożonych, czyli np. płatki owsiane, ryż lub ciemny makaron. Posiłek powinien zawierać również chude mięso oraz warzywa.
30 minut po treningu warto zjeść węglowodanowy posiłek z dodatkiem chudych białek pochodzących z ryb, mięsa lub jajek. Warto także wzbogacić danie o warzywa i owoce.
Na stronie https://www.magazynbieganie.pl/dieta-biegacza-abc/ znajdują się bardzo szczegółowe informacje o diecie dla biegaczy. Zapoznaj się z nimi, jeżeli chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej na temat diety dla biegacza.